Deset mitova i činjenica o medu

Donosimo pred vas 10 mitova i činjenica o medu.  Kad je pokvaren, smije li se uzimati metalnom žlicom, je li dobar ili nije za kožu… 

1.  Pravi med se nikad ne pokvari

Točno. Protokom dugo vremena med može izgubiti aromu ili okus, no to ne znači da je pokvaren. Med pronađen u grobnicama faraona star 3.000 godina nije fin, ali je jestiv!

2. Med je jedini proizvod kukaca koji ljudi jedu.

Točno. Od gotovo milijun vrsta kukaca, jedino pčele stvaraju hranu za čovjeka.

3. Sve pčele rade med.

Netočno.  Samo 5% pčelinjih vrsta (ima ih oko 20.000 vrsta) stvaraju med.

4. Med je dobar za njegu kože.

Točno. Prirodno hidratizira, prepoznala ga je i kozmetička industrija.

5. Kad med kristalizira, nije više jestiv.

Netočno. Kristalizacija meda je normalan proces, čak i dokaz da se radi o pravom medu.

6. Samo pčele proizvode med.


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Netočno. Vjerojatno će vas ovo iznenaditi. Meksička medonosna osa, samo joj ime govori, također proizvodi med. Za čovjeka on je otrovan zbog cvijeća koje pčele posjećuju.

7. Med sadrži malu količinu masnoća.

Netočno. Masnoća u medu – nema.

8. Med je slađi od šećera.

Točno. Ako slastice ili likere radite s medom umjesto šećerom, dovoljno je staviti dvostruko manju količinu meda.

9. Med pomaže boljem snu.

Točno. Zahvaljujući djelovanju na proizvodnju melatonina i razinu glikogena u jetri, med doprinosi boljem snu.

10. Ne smije ga se uzimati metalnom žlicom.

Netočno. Interakcija meda i metala totalno je prekratka da bi došlo do neželjenog gubitka vrijednih sastojaka meda, što se često navodi. Naprosto radi se o velikom mitu. Međutim, ostavljati metalnu žlicu u staklenki s medom nije pametno.

Dolazni pojmovi:

  • kako izgleda pokvaren med
  • zašto se med (ne) smije uzimati metalnom žlicom
  • zašto se med kristalizira