Destilacija rakije

Važno je shvatiti da je destilacija rakije šljivovice (ali i drugih voćnih vrsta) ustvari frakcijska destilacija, što znači da je potrebno odvajati frakcije. Prva frakcija (prvenac) sadrži najveći postotak alkohola, ali na žalost i značajan udio metilnog alkohola koji je u određenoj koncentraciji smrtonosan.


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Također, destilat u toj fazi sadrži dosta aldehida – spojeva koji destilatu daju oštar okus. Druga frakcija sadrži optimalne odnose poželjnih alkohola i spojeva i od nje će se odležavanjem dobiti rakija. Treća frakcija je patoka, a ona sadrži veće količine viših alkohola koji uzrokuju glavobolje nakon konzumiranja.