Destilirana ili demineralizirana voda za razrjeđivanje rakije?

Svi koji je proizvode, znaju da rakiju treba razrijediti vodom, budući da sadrži previše alkohola što smeta uživanju u ovom narodnom piću. Rakija se razrjeđuje vodom na željenu jačinu (40%, 45%, neki i više), a pri odabiru vode lako se može pogriješiti. Obična, demineralizirana ili destilirana voda?

U rakiju ne valja ulijevati vodu koju pijemo, već destiliranu vodu. Problem je gdje kupiti vodu. Nikad, ali baš nikad ne ulijevajte vodu koju možete kupiti u supermarketima, na benzinskoj stanici ili trgovini autodijelovima – ta voda je namijenjena da se stavlja u akumulator, peglu i slične uređaje, a ne u piće.


tehnologija proizvodnje rakije Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

U rakiju je potrebno ulijevati destiliranu vodu. Problem je u tome što neki proizvođači stave naziv ‘destilirana voda’, a onda kad čitate sitna slova vidite da je dobivena postupkom demineralizacije. Autor ovih redaka upropastio je 40-ak litara šljivovice u koju je ulio upravo ovakvu rakiju – i naučio lekciju!

Nakon dugih potraga, kao najprihvatljivija opcija (voda nije destilirana) pokazalo se nabavljanje u ljekarnama. Nešto je skuplja od onih ‘iz dućana’, no nezinim korištenjem ne dolazi do trajnih zamućenja rakije.

 

Pročitajte još i:

Kako pravilno razrijediti rakiju