Drožđenka – rakija od vinskog taloga

bačve rakija drožđenka

Drožđenka je jako alkoholno piće dobiveno destilacijom vinskog taloga na manje od 86% vol. alkohola. Redestilacija je dopuštena na istu alkoholnu jakost.

Prema Pravilniku o jakim alkoholnim pićima, kada se stavlja na tržište drožđenka mora udovoljavati ovim zahtjevima:

– alkoholna jakost gotovog proizvoda: najmanje 38% vol.


>>>15 najčešćih grešaka pri pečenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji

– količina hlapivih tvari najmanje 140 grama na hektolitar, preračunato na 100% vol. alkohola

– količina metanola najviše 400 grama na hektolitar, preračunato na 100% vol. alkohola

Nije dopušteno dodavanje razrijeđenog ili nerazrijeđenog alkohola. Drožđenka se ne smije aromatizirati, a smije sadržavati jedino dodani karamel kao sredstvo za prilagodbu boje.