Kako spriječiti mamurluk

Na odmoru si često dajemo oduška, popuste nam malo kočnice, pa ako znamo da ćemo malo više uživati u alkoholu, možemo svom organizmu unaprijed pomoći da se lakše bori s alkoholom.

Kako spriječiti mamurluk

Tijelo vrlo individualno reagira na alkohol, ovdje ćemo nabrojiti preventivne mjere protiv glavobolje i želučanih tegoba koje, ako već ne uklanjaju, a ono barem umanjuju neugodne posljedice veselja. Ako znamo da ćemo popiti više pića od uobičajenog, dobro je preventive radi:

  • uzimati veće doze vitamina B skupine (obavezno B1 i B6) i vitamina C (može i u voću). Ovi vitamini su prijatelji jetri koja razgrađuje alkohol.
  • pojesti sendvič od tunjevine s integralnim pecivom te popiti čašu mlijeka sat vremena prije početka konzumacije alkohola.
  • tijekom pijenja presjeći pokoju ‘rundu’ s čašom obične vode (a ne žesticom kako to neki vole). Iako je to na prvi pogled čudno, alkohol izaziva dehidraciju i tijelo pati od pomanjkanja vode.
  • izbjegavati nekvalitetna pića, ona ‘podebljavaju’ mamurluk.
  • izbjegavati ritual ‘putne’ čašice ili čašice prije spavanja (barem sat vremena) jer se tijelo puno učinkovitije obračunava s toksinima u budnom stanju.

>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Nulto pravilo je: nikad ne piti na prazan želudac!

Unatoč ovoj preventivi, ako stvarno jako pretjeramo, neće nam niti ovi savjeti previše pomoći. Stoga, nazdravimo i veselimo se pametno!