>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?

Jedno od čestih pitanja je koliko se rakije može dobiti od šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća. Količina dobivene rakije ovisi o količini šećera (ali i drugih važnih sastojaka u voću kao što su bjelančevine i kiseline).
Tablica pokazuje očekivanu količinu rakije ovisno o vrsti voća na 100 kg voća. Pri tome treba imati na umu da je ovo orijentacijska vrijednost budući da konkretna situacija ovisi i o sorti voća (neke sorte šljive su rakijski izdašnije, neke škrtije, a slično vrijedi i za ostalo voće), stupnju dozrelosti, načinu i duljini vrenja itd.
Voćna vrsta | Prosječna količina šećera u voću (u %) | Prosječna količina dobivene rakije jakosti 40 vol. % (u litrama) |
grožđe | 14 | 19 |
šljive | 10 | 14 |
kruške | 9 | 12 |
marelice | 6,5 | 9,5 |
maline | 5 | 7 |