Recept za rakiju (liker) od šipka – zdravo i ukusno

Liker od šipka jedan je od najzdravijih alkoholnih napitaka, a postupak pravljenja vrlo je jednostavan i zabavan. Što vam treba? Pola litre divljeg šipka i kvalitetna domaća rakija jedina su dva sastojka! Recept je sljedeći:


tehnologija proizvodnje rakije Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Pola litre šipka ubranog u prirodi, dalje od prometnica i oranica, potrebno je očistiti na sljedeći način: odrežu se ostaci cvijeta na vrhu i peteljke na suprotnoj strani (ako su zaostale nakon berbe).  Šipak se opere i ocijedi, stavi u veliku staklenku (2,5 litarsku) te se zalije jednom litrom rakije jačine 40% – 50%. Ostavi se na toplom mjestu (ne na suncu) najmanje dva mjeseca, protrese je jednom tjedno te se nakon toga procijedi i ulije u boce.

Korisne napomene:

  • šipak je najbolje ubrati nakon prvih mrazeva, može biti mekan
  • nabavite domaću prirodnu rakiju – ne mora biti lozovača, već i šljiva jer će šipak u potpunosti preuzeti okus i miris
  • nakon 2-3 tjedna počet će dobivati lijepu narančastu boju zbog čega se teško suzdržati od degustiranja. Ipak, pričekajte najmanje puna dva mjeseca da biste mogli uživati u punom okusu
  • prilikom procjeđivanja likera, možete namjerno promućkati staklenku kako bi što više otopljenog šipka ušlo u liker. U boci će se to slegnuti. Ako želite bistri liker, možete još jednom pretočiti kad se na dnu stvori talog. Mi smo pobornici mutnog likera zbog vrijednih sastojaka šipka (bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, D, E i antioksidanta flavanoida.