Liker od šipka recept – zdravo i ukusno

Liker od šipka jedan je od najzdravijih alkoholnih napitaka, a postupak pravljenja vrlo je jednostavan i zabavan. Što vam treba? Pola litre divljeg šipka i kvalitetna domaća rakija jedina su dva sastojka! Recept je sljedeći:

Pola litre divljeg šipka ubranog u prirodi, dalje od prometnica i oranica, potrebno je očistiti na sljedeći način: odrežu se ostaci cvijeta na vrhu i peteljke na suprotnoj strani (ako su zaostale nakon berbe).  Šipak se opere i ocijedi, stavi u veliku staklenku (2,5 litarsku) te se zalije jednom litrom rakije jačine 40% – 50%. Ostavi se na toplom mjestu (ne na suncu) najmanje dva mjeseca, protrese je jednom tjedno te se nakon toga procijedi i ulije u boce. Liker od šipka je gotov!

liker od šipka


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Korisne napomene:

  • šipak je najbolje ubrati nakon prvih mrazeva, može biti mekan
  • nabavite domaću prirodnu rakiju – ne mora biti lozovača, već i šljiva jer će šipak u potpunosti preuzeti okus i miris
  • nakon 2-3 tjedna počet će dobivati lijepu narančastu boju zbog čega se teško suzdržati od degustiranja. Ipak, pričekajte najmanje puna dva mjeseca da biste mogli uživati u punom okusu
  • prilikom procjeđivanja likera, možete namjerno promućkati staklenku kako bi što više otopljenog šipka ušlo u liker. U boci će se to slegnuti. Ako želite bistri liker, možete još jednom pretočiti kad se na dnu stvori talog. Mi smo pobornici mutnog likera zbog vrijednih sastojaka šipka (bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, D, E i antioksidanta flavanoida.

Druge posjetitelje je zanimalo i ovo:

Recept za savršeni orahovac
Medica recept