Medica recept (medena rakija, rakija od meda)

Medica (medena rakija, medovača, liker od meda) je alkoholno piće poznato još starim Rimljanima, a i kod nas je vrlo omiljena zbog svog okusa, slatkoće i blagosti. Precizno govoreći radi se o likeru od meda budući da se u rakiju (šljivovicu, lozovaču, viljamovku) stavlja med. Iskušani medica recept je u nastavku.

Priprema – medica recept:
U veću posudu (lonac) uliti jednu litru rakije jačine 40 – 50% alkohola te staviti 300 – 400 g meda. Naliti vode (0,1 – 0,3 litre ovisno o željenoj jačini).  Dodati koricu jednog limuna. Zagrijavati samo do 40°C kako bi se med otopio.  Tekućinu uliti u veću bocu i ostaviti barem 15 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga može se filtrirati (kroz gustu gazu ili filtar) i piti, iako je bolje da stoji minimalno mjesec dana prije konzumacije.


tehnologija proizvodnje rakije Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Boja meda određivat će boju medice, tako da će npr. bagremov med davati svijetlu medovaču, dok će kestenov med davati značajno tamniju boju ovom likeru.

Limun čiju koricu stavljate trebao bi biti netretiran pesticidima.

Pročitajte još i:
Kad je pokvaren, smije li se uzimati metalnom žlicom, je li dobar ili nije za kožu: Deset mitova i činjenica o medu
Jednostavno zdravo i ukusno: Recept za rakiju (liker) od šipka