Mutna rakija: uzroci i rješavanje problema

Mutna rakija neugodna je pojava i gotovo je sigurno da takvim pićem nećemo nikoga ponuditi. Glavni uzrok bijelom zamućenju rakije je razrjeđivanje rakije vodom. To je posebno moguće ako je korištena obična ili demineralizirana voda. No do zamućenja može doći i ako se koristi destilirana voda. Prilikom miješanja rakije i vode dolazi do stvaranja soli magnezija i kalcija. Rakija može biti mutna i kod pečenja. Kako izbistriti rakiju?
Kao rješenje ponekad će biti dovoljno rakiju filtrirati. Ponekad će pomoći ostavljanje rakije na niskim temperaturama (0-5°C) par tjedana. No u većini slučajeva rakija će se izbistriti nakon nekoliko mjeseci stajanja – prema tome, treba biti strpljiv.

Ako je rakija mutno žute boje, vjerojatno je razrjeđivana običnom vodom u kojoj ima puno željeza. Rješenje: razblažiti na 20-25% i ponovno prepeći.

Ako je rakija tamno smeđe boje, uzrok leži u novoj, odnosno loše ovinjenoj bačvi. Ako se promjena boje primijeti na vrijeme, rješenje je u dodavanju obranog mlijeka (pola litre na 100 litara rakije) uz snažno miješanje. Ostavi se dva dana, te se nakon toga filtrira.


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Pročitajte još i:

Razrjeđivanje rakije vodom

Kako ispravno i točno izmjeriti rakiju