Rakija od vina

rakija od vina

Rakija od vina je, prema Pravilniku o jakim alkoholnim pićima, jako alkoholno piće proizvedeno isključivo iz vinskog destilata koji je dobiven destilacijom vina ili vina pojačanog za destilaciju na manje od 86 % vol. alkohola ili redestilacijom vinskog destilata na manje od 86% vol. alkohola. Smije sadržavati količinu hlapivih tvari od najmanje 125 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola. Smije sadržavati maksimalnu količinu metanola od 200 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola.


>>>15 najčešćih grešaka pri pečenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji

Alkoholna jakost rakije od vina koja se stavlja na tržište kao gotov proizvod je najmanje 37,5% vol. U nju nije dopušteno dodavanje razrijeđenog ili nerazrijeđenog alkohola. Rakija od vina se ne smije aromatizirati, izuzimajući tradicionalne metode proizvodnje. Smije sadržavati jedino dodani karamel kao sredstvo za prilagodbu boje.

Ukoliko je rakija od vina bila podvrgnuta dozrijevanju, može se također stavljati na tržište kao »rakija od vina« pod uvjetom da je najmanje jednu godinu dozrijevala u hrastovim spremnicima ili najmanje šest mjeseci u hrastovim bačvama sa zapreminom manjom od 1000 litara.