Provjereni recept za rakiju od dunje: zrele dunje potrebno je obrisati čistom krpom te ukloniti eventualna djelomična oštećenja. Greška je dunje prati vodom. Dunju narezati na kocke (ukloniti sredinu sa sjemenkama). 1 kg tako očišćenih dunja staviti u staklenku i preliti s 1,2 L rakije jačine 40 – 50%.
>>>15 najčešćih grešaka pri pećenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji
Ostaviti dva mjeseca na tamnom mjestu. Nakon toga ocijediti tekući dio i u njega staviti 300 – 400 g meda. Svakih 5 – 7 dana sadržaj promiješati kako bi se med bolje otopio. Mjesec i pol do dva mjeseca od ocjeđivanja i stavljanja meda, rakija je gotova za piće. Ukoliko je ostao talog na dnu, može se sadržaj još jednom procijediti.
Ukupno vrijeme potrebno za ukusan napitak je 2+1,5 (2) mjeseca odnosno tri i pol do četiri mjeseca.