
Slavonska šljivovica je jako alkoholno piće koje pripada kategoriji rakija od voća, a proizvedena je jednostrukom destilacijom prevrelih plodova šljive, specifičnog mirisa i okusa mladog destilata.
Slavonska šljivovica je tradicionalno alkoholno piće proizvedeno kao voćna rakija od autohtonih sorti šljiva koje imaju dugogodišnju tradiciju uzgoja na ovim područjima, a daju destilat vrlo specifičnog i prepoznatljivog karaktera oplemenjenog odležavanjem u drvenim bačvama izrađenim od slavonske hrastovine.
U proizvodnji Slavonske šljivovice koriste se sorte šljive koje imaju dugu tradiciju uzgoja u Slavoniji među kojima važno mjesto zauzima Bistrica (Prunus domestica L.), kao najpoznatija udomaćena sorta šljive za proizvodnju rakija. Među ostalim sortama namijenjenim za Slavonsku šljivovicu ističu se one autohtone: Motičanka, Trnovača, Torgulja bijela, Torgulja plava, Bijelica, Mandalenka, Pasjara, Turkinja i Brdaklija (Prunus domestica L.) te Pintara, Valpovka, Cerićanka (Miholjčanka), Debeljara, Sitna Bijela, Bijela kasna mirisava, Ružica, Kamenjara i Bijelica jajara koje pripadaju vrsti (Prunus domestica L. ssp. insititia). Nije propisan udio pojedine sorte prilikom proizvodnje Slavonske šljivovice.
Destilaciji prevrelog masulja šljive prethodi ubiranje i prerada odabranih zdravih i zrelih plodova, te fermentacija masulja epifitnim mikroorganizmima u prikladnim posudama u trajanju od jednog do četiri tjedna. Jednostruka destilacija prevrelog masulja šljive provodi se na tradicijskom uređaju izrađenom od bakra uobičajenog volumena do 150 litara.
>>>15 najčešćih grešaka pri pečenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji
Tradicionalni postupak vrenja provodi se epifitnim mikroorganizmima u drvenim posudama u trajanju 3-4 tjedna.
Tradicionalni postupak destilacije provodi se na jednostavnom bakrenom destilacijskom uređaju radnog volumena od 100-500 litara zagrijavanog otvorenim plamenom, s razdvajanjem frakcija tako da gotov proizvod sadrži od 37,5-42,5% vol. alkohola; minimalno 200 g hlapivih tvari po hektolitru 100% vol. alkohola; maksimalno 1200 g metanola po hektolitru 100% vol. alkohola; maksimalno 10 g cijanovodične kiseline po hektolitru 100% vol. alkohola. Tako nalaže Pravilnik o jakim alkoholnim pićima.
Slavonska šljivovica obavezno se oplemenjuje odležavanjem u bačvama kroz razdoblje od minimalno 18 mjeseci.
Odležavanjem u bačvama od slavonske hrastovine destilat se oksidira i obogaćuje aromatskim sastojcima ekstrahiranim iz drveta te ovisno o dužini odležavanja, u njemu se razvija karakteristična aroma i boja.
Slavonska šljivovica je jako alkoholno piće odgovarajuće bistroće i karakteristične zlatno-žute boje dukata. Ona ima karakterističan i postojan miris u kojem je prepoznatljiva sortna aroma šljive harmonizirana s aromom iz dužica hrastovih bačvi. Mekana je i harmonična okusa, bogate arome s dugim završetkom.