Tehnologija proizvodnje voćnih rakija

U ovom videu možete čuti vrijedne savjete o proizvodnji voćnih rakija od profesora Ninoslava Nikićevića. Dr. sc. Ninoslav Nikićević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu poznat je i pod nadimkom “doktor za šljivovicu”, jer je doktorirao na aromatičnim sastojcima šljive požegače i rakije šljivovice, te je jedan od najuglednijih i najtraženijih europskih stručnjaka u ovoj branši.

Profesor Nikićević u videu objašnjava tehnološke specifičnosti rakija pojedinih voćnih vrsta:

  • breskovače – zašto kompilirati nekoliko sorti
  • trešnjevače
  • višnjevače – zašto ne odležava u buretu
  • kajsijevače – koje su najbolje rakijske sorte
  • kruškovače – koja jedina sorta se može čuvati u bačvi
  • dunjevače – koje sorte “muške rakije sa ženskim prefiksom”

Saznajte odgovore i na sljedeća pitanja:

  • kako odrediti tehnološku zrelost za berbu voća – bistrica (požegača), kajsija, vilijamovka
  • je li potrebno muljanje plodova i odvajanje koštica
  • važnost nepolomljenih koštica
  • je li neophodno dodavati kvasce i kod kojih sorti
  • koliko traje fermentacija i kako znati da je gotovo
  • koliko destilata se može dobiti od pojedine voćne vrste
  • koliko treba biti jaka rakija od pojedine voćne vrste
  • je li sve tako crno u prvencu (prvom toku destilata)
  • kako provesti destilaciju, kada prestati s hvatanjem glavnog toka