Uklanjanje lošeg mirisa rakije po plijesni

Do lošeg mirisa (i okusa) rakije po plijesni dolazi zbog loše oprane bačve/kace u kojoj se obavljalo vrenje. Drugi mogući razlog je da je u kacu stavljano trulo voće. Ako vam se to dogodilo, ovo je dobra škola da tu grešku ne ponovite. Dobra vijest je da se rakija može spasiti.

Pljesnivi miris i okus rakije može se popraviti upotrebom aktivnog ugljena, i to u omjeru 5 grama aktivnog ugljena na 10 litara rakije. Aktivni ugljen potrebno je dodati u manju količinu rakije, dobro promiješati i onda uliti u preostalu rakiju. Sve opet promiješati.


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Nakon što aktivni ugljen padne na dno, rakiju treba kušati. Ako rakija i dalje nije zadovoljavajuća, potrebno je ponoviti postupak s manje ugljena.

Rakiju s ugljenom potrebno je povremeno promiješati, a nakon dva dana od zadnjeg dodavanja ugljena, rakiju pažljivim odlijevanjem treba odvojiti od taloga. Naravno, rakiju se može i filtrirati.