Do lošeg mirisa (i okusa) rakije po plijesni dolazi zbog loše oprane bačve/kace u kojoj se obavljalo vrenje. Drugi mogući razlog je da je u kacu stavljano trulo voće. Ako vam se to dogodilo, ovo je dobra škola da tu grešku ne ponovite. Dobra vijest je da se rakija može spasiti.
Pljesnivi miris i okus rakije može se popraviti upotrebom aktivnog ugljena, i to u omjeru 5 grama aktivnog ugljena na 10 litara rakije. Aktivni ugljen potrebno je dodati u manju količinu rakije, dobro promiješati i onda uliti u preostalu rakiju. Sve opet promiješati.
>>>15 najčešćih grešaka pri pećenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji
Nakon što aktivni ugljen padne na dno, rakiju treba kušati. Ako rakija i dalje nije zadovoljavajuća, potrebno je ponoviti postupak s manje ugljena.
Rakiju s ugljenom potrebno je povremeno promiješati, a nakon dva dana od zadnjeg dodavanja ugljena, rakiju pažljivim odlijevanjem treba odvojiti od taloga. Naravno, rakiju se može i filtrirati.