Vrste rakija

Recept za rakiju od imele

Recept za rakiju od imele: 30-40 g listića imele staviti u staklenu posudu te preliti s 1L 45%-ne rakije. Staklenku treba držati na zatamnjenom mjestu 15-20 dana, nakon čega treba sadržaj procijediti.

Recept za rakiju od dunje

Provjereni recept za rakiju od dunje: zrele dunje potrebno je obrisati čistom krpom te ukloniti eventualna djelomična oštećenja. Greška je dunje prati vodom. Dunju narezati na kocke (ukloniti sredinu sa sjemenkama). 1 kg tako očišćenih dunja staviti u staklenku i preliti s 1,2 L rakije jačine 40 – 50%.

Medena rakija (medica, rakija od meda) recept

Medica (medena rakija, medovača, liker od meda) je alkoholno piće poznato još starim Rimljanima, a i kod nas je vrlo omiljena zbog svog okusa, slatkoće i blagosti. Precizno govoreći radi se o likeru od meda budući da se u rakiju (šljivovicu, lozovaču, viljamovku) stavlja med.

Rakija travarica

Travarice se rade tako što se ljekovite biljke maceriraju (drže umočene) u rakiji uobičajeno 10 – 15 dana. Biljke mogu biti u svježem ili sušenom stanju. Radi sljubljivanja, pitkosti, ali i farmakološkim svojstvima u travaricu se stavlja veći broj trava (10 – 20, pa i više). 

Voćne rakije

Voćne se rakije mogu spravljati od šljive, višnje, trešnje, marelice, breskve, rogača, smokve, jabuke, kruške, smokve,  borovnice, kupina i drugih. Voćne rakije bi trebale imati minimalnu jakost od 37,5% vol. alkohola. Voćne rakije mogu sadržavati i komade voća od kojeg su napravljene.