{"id":63,"date":"2018-08-07T17:18:29","date_gmt":"2018-08-07T15:18:29","guid":{"rendered":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/?page_id=63"},"modified":"2024-01-05T12:06:04","modified_gmt":"2024-01-05T11:06:04","slug":"portal-posvecen-rakiji","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/","title":{"rendered":"Portal posve\u0107en rakiji"},"content":{"rendered":"
Dobro do\u0161li na portal posve\u0107en rakiji!<\/p>\n
Na na\u0161im stranicama mo\u017eete prona\u0107i brojne informacije o problemima i rje\u0161enjima vezanim za rakiju i likere. Na primjer, mo\u017eete prona\u0107i kalkulator za razbla\u017eivanje rakije<\/a> ili pomo\u0107u kalkulatora pretvoriti grade u stepene (stupnjeve)<\/a>. Nadalje, kako izlije\u010diti nedostatke kao \u0161to su mutna rakija<\/a>, kisela rakija<\/a> ili mrka (sme\u0111a) rakija<\/a>.<\/p>\n Vo\u0107ne se rakije mogu spravljati od \u0161ljive, vi\u0161nje, tre\u0161nje, marelice, breskve, roga\u010da, smokve, jabuke, kru\u0161ke, smokve,\u00a0 borovnice, kupina i drugih. Da bi rakija bila kvalitetna, potrebno je, za po\u010detak, da i sirovina, dakle, vo\u0107e bude zrelo i neo\u0161te\u0107eno. No i daljnje postupke – vrenje, destilaciju i odle\u017eavanje\u00a0 – potrebno je pa\u017eljivo napraviti kako bi se moglo dobiti vrhunsko alkoholno pi\u0107e.<\/p>\n Destilacija se razlikuje od jedne do druge vrste vo\u0107a, a u svakom slu\u010daju cilj je \u0161to vi\u0161e vo\u0107ne arome dobiti u destilatu.\u00a0 Destilat treba prije upotrebe odle\u017eati barem dva mjeseca, a u ve\u0107ini slu\u010dajeva vrijedi pravilo: \u0161to du\u017ee stoji, rakija je bolja!<\/p>\n Travarice<\/a> se rade tako \u0161to se ljekovite biljke maceriraju (dr\u017ee umo\u010dene) u rakiji uobi\u010dajeno 10 – 15 dana. Biljke mogu biti u svje\u017eem ili su\u0161enom stanju. Radi sljubljivanja, pitkosti, ali i farmakolo\u0161kim svojstvima u travaricu se stavlja ve\u0107i broj trava (10 – 20, pa i vi\u0161e).<\/p>\n Medica (medena rakija, medova\u010da, liker od meda) je alkoholno pi\u0107e poznato jo\u0161 starim Rimljanima, a i kod nas je vrlo omiljena zbog svog okusa, slatko\u0107e i blagosti. Precizno govore\u0107i radi se o likeru od meda budu\u0107i da se u rakiju (\u0161ljivovicu, lozova\u010du, viljamovku) stavlja med. Isprobajte na\u0161 recept za medicu<\/a>.<\/p>\n Kako napraviti rakiju? O kotlovima za rakiju, zamu\u0107enju i drugim problemima. Kako se ocjenjuje? Recepti za vo\u0107ne i biljne rakije: od dunje, jabuke, gro\u017e\u0111a, meda, travarice. \u0160to je biska, tko su rakija loversi i \u0161to zna\u010di rakija connecting people. Kako se ovo popularno alkoholno pi\u0107e zove na stranim jezicima, vicevi o rakiji<\/a> i jo\u0161 puno toga…<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Dobro do\u0161li na portal posve\u0107en rakiji! Na na\u0161im stranicama mo\u017eete prona\u0107i brojne informacije o problemima i rje\u0161enjima vezanim za rakiju i likere. Na primjer, mo\u017eete prona\u0107i kalkulator za razbla\u017eivanje rakije ili pomo\u0107u kalkulatora pretvoriti grade u stepene (stupnjeve). Nadalje, kako izlije\u010diti nedostatke kao \u0161to su mutna rakija, kisela rakija ili mrka (sme\u0111a) rakija. Vo\u0107ne se …<\/p>\n