{"id":140,"date":"2019-08-03T11:15:59","date_gmt":"2019-08-03T09:15:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/?p=140"},"modified":"2023-12-02T17:54:56","modified_gmt":"2023-12-02T16:54:56","slug":"ispravno-mjerenje-jacine-rakije","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/ispravno-mjerenje-jacine-rakije\/","title":{"rendered":"Gradiranje rakije – ispravno mjerenje ja\u010dine rakije"},"content":{"rendered":"

\"alkoholometar\"Za\u0161to gradiranje rakije<\/strong>? Svaki alkoholometar ba\u017edaren je za mjerenje ja\u010dine rakije pri odre\u0111enoj temperaturi (kod nas naj\u010de\u0161\u0107e pri 15\u00b0C, ponekad pri 20\u00b0C). To zna\u010di da biste jakost rakije morali mjeriti pri toj referentnoj temperaturi. Kako je to vrlo neprakti\u010dno, mjerenje rakije mo\u017eete obaviti pri bilo kojoj svakodnevoj temperaturi, no tad se o\u010ditana vrijednost mora korigirati prema korekcijskim tablicama. Umjesto korekcijskih tablica, ovdje mo\u017eete na puno elegantniji na\u010din upotrijebiti kalkulator pomo\u0107u kojeg \u0107ete saznati stvarnu koli\u010dinu alkohola u rakiji. Za to su vam potrebna tri podatka:<\/p>\n