{"id":169,"date":"2022-06-22T14:15:34","date_gmt":"2022-06-22T12:15:34","guid":{"rendered":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/?p=169"},"modified":"2023-07-25T06:17:07","modified_gmt":"2023-07-25T04:17:07","slug":"najiscrpniji-vodic-savrseni-orahovac-recept-s-medom","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.rakija.com.hr\/najiscrpniji-vodic-savrseni-orahovac-recept-s-medom\/","title":{"rendered":"Orahovac recept s medom – najiscrpniji foto-vodi\u010d s trikovima"},"content":{"rendered":"
Lipanj je mjesec kad se intenzivno raspravlja o savr\u0161enom receptu za orahovac<\/strong>, poznat i pod nazivima orahovica<\/strong>, orahova\u010da<\/strong>, orehovec<\/strong> i orehova\u010da<\/strong>. Otkrivamo recept<\/strong> kako ga napraviti – korak po korak. Kako ne biste pogrije\u0161ili u pripremi ili tjednima skrivali dlanove od ljudi, dijelimo s vama i par vrijednih savjeta temeljem dugogodi\u0161njeg iskustva! Idemo redom.<\/p>\n <\/p>\n \u0160to je sve potrebno za savr\u0161eni orahovac?<\/p>\n Orahovac (orahovica) recept sastojci:<\/p>\n Pribor:<\/p>\n Nabavite zelene orahe ubrane u lipnju. Te\u0161ko je to\u010dno re\u0107i optimalni datum jer u nekim godinama vegetacija po\u010dinje ranije, nekad kasnije, no recimo da je oko 15. – 20. lipnja dobro vrijeme za ubrati orahe. Bitno je da ne zakasnite, a jeste li zakasnili mo\u017eete otkriti tako da prere\u017eete orah – ako je ljuska ve\u0107 tvrda onda niste na vrijeme odradili taj korak. To ne zna\u010di da s takvim orahima ne mo\u017eete napraviti orahovac, ve\u0107 da \u0107ete puno te\u017ee rezati orahe (mo\u017eda i polomiti no\u017e, \u0161to se nama doga\u0111alo). Nakon branja sa stabla ne \u010dekajte predugo s pripremom (najvi\u0161e par dana). Tako\u0111er, orahe nemojte \u010duvati u plasti\u010dnim vre\u0107icama\/posudama.<\/p>\n Koliko oraha staviti u orahovac?<\/strong><\/p>\n Neki ka\u017eu 9, neki 12, neki 20… E tu sad nema to\u010dnog odgovora. Na\u010delo je vi\u0161e je bolje, no ne treba pretjerivati. Vi\u0161e od 25 oraha ne biste trebali stavljati jer \u0107e rakija te\u0161ko mo\u0107i preuzeti vrijedne sastojke iz prevelike koli\u010dine oraha. Zna\u010di vi\u0161ak ne smeta, jedino ne\u0107e biti iskori\u0161ten. Bolji odgovor na pitanje iznad nije broj oraha, ve\u0107 masa. Nije isto 20 velikih i 20 malih oraha.<\/p>\n Kako mi radimo? Stavimo izme\u0111u 20 i 25 oraha, to je ugrubo ne\u0161to vi\u0161e od pola kilograma (oko 550 g). Vjerujemo (jer nema znanstvenih istra\u017eivanja na ovu temu) da je i 300 g sasvim dovoljno.<\/p>\n OK. Nabavili ste orahe, odlu\u010dili se koliko \u0107ete ih staviti, \u0161to dalje?<\/p>\n Orahe operite u vodi i ocijedite ih. Idealno (ne i nu\u017eno)\u00a0 pri\u010dekajte i dok se ne osu\u0161e (samo zato da vam se ne kli\u017eu dok ih re\u017eete).<\/p>\n Sad va\u017ena \u010dinjenica: orah, kad se re\u017ee, pu\u0161ta boju. S dlanova i prstiju je te\u0161ko boju skinuti, te oni mogu i tjedan dana ostati \u017eu\u0107kasto-sme\u0111i, tj. izgledati prljavo. Trljanje limunovim sokom djelomi\u010dno popravlja stvar, ali \u010demu riskirati? Na obje ruke stavite jednokratne rukavice prije nego po\u010dnete rezati. Daska na kojoj \u0107ete rezati sigurno \u0107e poprimiti boju, treba ju odmah nakon kori\u0161tenja poku\u0161ati oprati. Mi koristimo stare plasti\u010dne daske za rezanje, pa nam ih nije \u017eao niti eventualno baciti. Nemojte raditi na stolnjaku od tkanine, a i pvc stolnjak jako upija boju. Svakako oko daske postavite papira (kuhinjski ru\u010dnici) kako bi upili orahov sok.<\/p>\n\n
\n
1. Nabava oraha<\/h4>\n
2. Priprema oraha<\/h4>\n