Kalkulator za izračun volumena bačve / suda / bureta

Pred Vama je kalkulator pomoću kojeg možete izračunati zapreminu (volumen, obujam) bačve (suda, bureta) sa zaobljenim plaštom.

Potrebno je unijeti tri vrijednosti: polumjer (poluprečnik) na vrhu (malo r na slici), polumjer (poluprečnik) na sredini (veliko R na slici) i visinu bačve (H na slici). Vrijednosti unesite u centimetrima kako biste zapreminu dobili u litrama!


Savjet: ako se pitate kako izmjeriti polumjer (poluprečnik) na sredini (veliko R na slici), najjednostavnije je da se poslužite malim trikom: bačva na najširem dijelu ima otvor za čep. Kroz taj otvor gurnite dugoljasti štap, letvicu ili bilo što od drveta, plastike ili metala (bitno je da se ne savija) ravno do suprotne stijenke bačve. Obilježite (dovoljno je i držanjem prsta) mjesto do kojeg je štap ušao u bačvu. Izmjerite tu duljinu. Od te duljine oduzmite debljinu stijenke (dužice) bačve (to lako možete izmjeriti običnim sklopivim metrom). Dobivenu vrijednost podijelite s 2 (zato što unosite polumjer/poluprečnik u formulu) i ono što ste dobili je polumjer (poluprečnik) na sredini (veliko R na slici).


>>>Kako izliječiti mamurluk?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kako spriječiti mamurluk?
Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Dolazni pojmovi:

kako se računa volumen bačve / suda / bureta,
kako izračunati volumen bačve / suda / bureta, kako izračunati obujam bačve / suda / bureta, kako izračunati zapreminu bačve / suda / bureta,
koliko litara ima bačva, koliko litara stane u bačvu / sud / bure
formula za izračun volumena bačve