Najiscrpniji vodič za savršeni orahovac recept s medom

Lipanj je mjesec kad se intenzivno raspravlja o savršenom receptu za orahovac. Otkrivamo kako ga napraviti – korak po korak. Kako ne biste pogriješili u pripremi ili tjednima skrivali dlanove od ljudi, dijelimo s vama i par vrijednih savjeta temeljem dugogodišnjeg iskustva! Idemo redom.

Što je sve potrebno za savršeni orahovac?

Sastojci:

  • zeleni orahi (ubrani u lipnju)
  • 1 litra rakije
  • med ili šećer
  • začini po želji – klinčić, zrna kave, štapić cimeta, mahuna vanilije, gorki pelin…

Pribor:

  • velika staklenka (2,5 l) s poklopcem
  • nož
  • daska za rezanje
  • cjediljka
  • plastična kuhača
  • jednokratne rukavice

1. Nabava oraha

Nabavite zelene orahe ubrane u lipnju. Teško je točno reći optimalni datum jer u nekim godinama vegetacija počinje ranije, nekad kasnije, no recimo da je oko 15. – 20. lipnja dobro vrijeme za ubrati orahe. Bitno je da ne zakasnite, a jeste li zakasnili možete otkriti tako da prerežete orah – ako je ljuska već tvrda onda niste na vrijeme odradili taj korak. To ne znači da s takvim orahima ne možete napraviti orahovac, već da ćete puno teže rezati orahe (možda i polomiti nož, što se nama događalo). Nakon branja sa stabla ne čekajte predugo s pripremom (najviše par dana). Također, orahe nemojte čuvati u plastičnim vrećicama/posudama.

Koliko oraha staviti u orahovac?

Neki kažu 9, neki 12, neki 20… E tu sad nema točnog odgovora. Načelo je više je bolje, no ne treba pretjerivati. Više od 25 oraha ne biste trebali stavljati jer će rakija teško moći preuzeti vrijedne sastojke iz prevelike količine oraha. Znači višak ne smeta, jedino neće biti iskorišten. Bolji odgovor na pitanje iznad nije broj oraha, već masa. Nije isto 20 velikih i 20 malih oraha.

Kako mi radimo? Stavimo između 20 i 25 oraha, to je ugrubo nešto više od pola kilograma (oko 550 g). Vjerujemo (jer nema znanstvenih istraživanja na ovu temu) da je i 300 g sasvim dovoljno.

2. Priprema oraha

OK. Nabavili ste orahe, odlučili se koliko ćete ih staviti, što dalje?

Orahe operite u vodi i ocijedite ih. Idealno (ne i nužno)  pričekajte i dok se ne osuše (samo zato da vam se ne kližu dok ih režete).

Sad važna činjenica: orah, kad se reže, pušta boju. S dlanova i prstiju je teško boju skinuti, te oni mogu i tjedan dana ostati žućkasto-smeđi, tj. izgledati prljavo. Trljanje limunovim sokom djelomično popravlja stvar, ali čemu riskirati? Na obje ruke stavite jednokratne rukavice prije nego počnete rezati. Daska na kojoj ćete rezati sigurno će poprimiti boju, treba ju odmah nakon korištenja pokušati oprati. Mi koristimo stare plastične daske za rezanje, pa nam ih nije žao niti eventualno baciti. Nemojte raditi na stolnjaku od tkanine, a i pvc stolnjak jako upija boju. Svakako oko daske postavite papira (kuhinjski ručnici) kako bi upili orahov sok.

orah rukavice
Rukavica nakon rezanja oraha

Oprane orahe prepolovite nožem. Režite po dužini (slika ispod), lakše je.

razrezani orah
Orahe režite po dužini

tehnologija proizvodnje rakije Saznajte odgovore na najvažnija pitanja u pripremi voćnih rakija >>>Tehnološke specifičnosti proizvodnje rakije najvažnijih voćnih vrsta

Ako su orahi veliki možete još svaku polovicu prerezati tako da imate četvrtine. Tehnika pikanja (bez razrezivanja) koju neki koriste ne čini nam se toliko dobra. Razrezani orah treba biti bijel do žućkast.

orah za orahovac
Razrezani orahi

U svakom slučaju ne smije biti tamno smeđi, gotovo crn. Ako jest – bacite ga. Ako je jedna polovica crna, druga ok, bacite samo crnu polovicu.

Narezane orahe ubacite u staklenku, standardnu veliku staklenku za zimnicu od 2,5 l.

orasi u staklenki
Orasi u staklenki

3. Zaslađivanje oraha – s čime i koliko

S čime i koliko zasladiti? Najvjerojatnije orahovac radite za sebe i eventualno svoje goste. Prema tome, odgovor na pitanje najbolje ćete znati vi sami. Neki se drže jednostavne recepture litra-litra-kila (na jednu litru rakije stavljaju litru oraha i kilogram šećera), no to je definitivno previše. Ako stavljate šećer, vjerojatno će vam biti dovoljno i 300 g šećera. Volite li slađe, stavite malo više (350-400 g), ako ne volite preslatko, možete i 200-250 g šećera.

Mi stavljamo med, u pravilu bagremov (u lipnju taman je izvrcan) i to 300 g na jednu staklenku. Med je, imajte na umu, slađi od šećera. I zdraviji, zato ga i stavljamo. Ništa vas ne sprečava da kombinirate i med i šećer (pazite na ukupnu količinu).

Nakon što stavimo med, odmah sve promiješamo plastičnom kuhačom.

4. Dodavanje rakije – kad je uliti u orahovac?

Budući da med stavljamo na puno oraha, on ne pokrije kompletno orahe.

orah i med
Med ne prekriva sve orahe

Kako ne bi orasi ostali na suhom, mi odmah dodajemo i dio rakije. Konkretno 3 dcl na staklenku. To taman prekrije orahe i med. Promiješamo sve.

Tko stavlja šećer, može ugrubo red oraha pa posuti šećerom, pa opet orasi pa šećer, bitno je da je šećer na vrhu. Rakije može i ne mora odmah – doći ćemo začas do toga.

Orah dosta brzo pušta tekućinu pa će prožeti orahe i med/šećer.

Zatvorite staklenku poklopcem i odnesite na mjesto gdje ćete je držati idućih osam tjedana.

orahovac prvi dan
Orahovac spreman za osmotjedno držanje

5. Držati orahovac na suncu ili u hladu?

Ha. Jedni kažu orahovac na sunce, drugi u hlad. Opet nema točnog odgovora. Mi smo se tijekom godina priklonili praksi da bude na suncu prije podne. Znači prozor/terasa koja gleda na istok. Ili tamo gdje sunce dolazi kasno popodne. Znali smo nekad držati i na najjačem suncu  – sve je bilo ok, jedino nam se činilo da je rakija dobrim dijelom ishlapila.

Držanje orahovca cijelo vrijeme u hladu nije nam se svidjelo. No to je subjetivno – znali smo kušati jako dobre orahovce koji su cijelo vrijeme bili u hladu.

6. Dodavanje rakije i odležavanje

Ako niste odmah (u koraku 4) dodavali rakiju, dodajte je nakon 7 dana. Na staklenku ide ukupno 1 l rakije. Može biti lozovača, može i šljivovica, može i neka treća. Ako ste, kao mi, stavili odmah dio rakije, sedmi dan dodajte preostalu količinu.

Tijekom osam tjedana ne zaboravite orahovac promiješati! Prva dva- tri dana bilo bi dobro i dvaput, kasnije jednom u dan ili dva, pod kraj možete i rjeđe. Ali orahovac je svakako potrebno povremeno miješati.

7. Dodavanje začina

Začine možete dodavati odmah kad orahe ubacijete u staklenku, ili s odmakom od tjedan dana – ma pravila nema. Što staviti, ovisi o vama. Ako volite okus kave u likeru – ok, svavite par zrna kave. Ako volite limun – nacijedite soka (s time da imate u vidu da limun posvijetli liker pa ćete umjesto gotovo crnog likera imati puno svjetliji).

Mi običavamo u orahovac staviti samo listove gorkog pelina i svježe nasjeckani klinčić (pazite, ako ga se stavi puno, klinčić može preuzeti dominaciju u likeru).

Neki vole staviti štapić cimeta ili mahunu vanilije, možda anis (okus anisa znate –  Bronhi bomboni) ili nešto četvrto. Eksperimentirajte i kombinirajte dok ne nađete pravi savršeni recept – samo za vas!

8. Pretakanje

Nakon osam tjedana liker možete pretočiti pomoću gaze i lijevka u staklenu bocu. Nakon nekog vremena stvorit će se talog kojeg možete još jednom procijediti. Procijediti možete i pomoću filtera za kavu. Živjeli!

9. Koliko orahovca napraviti?

Naše godišnje potrebe su oko 10 l orahovca. To je za sebe, za naše goste i za poklone (božićne ili kad idemo mi u goste). Zato radimo sedam puta ovo što smo naveli gore (7 litara rakije, oko 2 kg meda i oko 150 oraha). Orah pusti sok, pa se iz jedne staklenke ovako kako mi radimo, dobije oko 1,35 l likera.

Ne trebate raditi višegodišnje zalihe  – ovaj liker je najbolje popiti do kolovoza iduće godine!