Deset mitova i činjenica o medu
Donosimo pred vas 10 mitova i činjenica o medu. Kad je pokvaren, smije li se uzimati metalnom žlicom, je li dobar ili nije za kožu…
Donosimo pred vas 10 mitova i činjenica o medu. Kad je pokvaren, smije li se uzimati metalnom žlicom, je li dobar ili nije za kožu…
Svi koji je proizvode, znaju da rakiju treba razrijediti vodom, budući da sadrži previše alkohola što smeta uživanju u ovom narodnom piću. Rakija se razrjeđuje vodom na željenu jačinu (40%, 45%, neki i više), a pri odabiru vode lako se može pogriješiti. Obična, demineralizirana ili destilirana voda?
Zašto gradiranje rakije? Svaki alkoholometar baždaren je za mjerenje jačine rakije pri određenoj temperaturi (kod nas najčešće pri 15°C, ponekad pri 20°C). To znači da biste jakost rakije morali mjeriti pri toj referentnoj temperaturi. Kako je to vrlo nepraktično, mjerenje rakije možete obaviti pri bilo kojoj svakodnevoj temperaturi, no tad se očitana vrijednost mora korigirati …
Gradiranje rakije – ispravno mjerenje jačine rakije Read More »
Često se za jačinu rakije kao mjerna jedinica koriste gradi. No mnogi naprosto nemaju ideju što to znači kad netko kaže da rakija ima 20 gradi. Je li to jače ili slabije od uobičajenih žestokih alkoholnih pića koje se mogu naći na tržištu? Donosimo jednostavnu formulu i kalkulator gradi u stepene/postotak alkohola u koji možete …
Kako pravilno razrijediti rakiju vodom? U tome će Vam pomoći ovaj kalkulator za razblaživanje rakije. U kalkulatoru je sadržana formula za razblaživanje (razrjeđivanje) rakije. Umjesto tablice/tabele za razblaživanje rakije destiliranom/destilovanom vodom kalkulator otvara mogućnost da pronađete bilo koju kombinaciju polazne i željene jačine rakije s količinom.